Een bijzondere tuin begint bij Bloemen- en plantenkwekerij Verhaag
Ook voor tuinen met een tropisch tintje

De tuin, we brengen er, zodra het weer het toelaat, heel wat uurtjes door. Het is in de afgelopen jaren een soort miniparadijs geworden, een plek waar we lekker kunnen relaxen en gezellig kunnen samenzijn met familie en vrienden. Op de wens om de tuin, net als de woonkamer, geheel in overeenstemming met de persoonlijke voorkeuren in te kunnen richten, speelt Bloemen- en plantenkwekerij Verhaag in Ell in met een bijzonder omvangrijk assortiment waarvan ondermeer tropische planten deel uitmaken.

De wereld verandert, de mens verandert en als ondernemer speel je daar op in. Vandaar dat de groentekwekerij die de vader van huidig eigenaar Huub Verhaag in 1958 begon, tegenwoordig een moderne bloemen- en plantenkwekerij is waar de consument terecht kan voor een breed en gevarieerd aanbod. “Daartoe heeft mijn vader de aanzet gemaakt”, vertelt Huub Verhaag. “Hij zag dat de mensen steeds meer aandacht aan de tuin gingen besteden en heeft daar op ingespeeld door de groenten stap voor stap te vervangen door bloemen.” Toen Huub Verhaag het bedrijf in 1989 overnam zette hij die ontwikkeling voort.

Met inmiddels een kasoppervlak van 4.000 m2 – dat was ooit 700 m2 – en het voor een groot deel vervangen van handmatige door machinale verwerking is Bloemen- en plantenkwekerij Verhaag mee gegroeid met de veranderende markt. Ook het assortiment is afgestemd op de wensen van de hedendaagse consument. “Onze klanten willen iets bijzonder maken van hun tuin”, aldus Huub Verhaag. “Ze komen hier met uiteenlopende wensen binnen. Met ons aanbod, maar natuurlijk ook met een goed advies zorgen we ervoor dat we die ideeën op een juiste manier kunnen invullen.” Daarom vindt de klant bij Bloemen- en plantenkwekerij Verhaag tal van kuip- en perkplanten. De bekende, zoals Begonia’s, Petunia’s en Vlijtige Liesjes, maar ook de wat minder voor de hand liggende soorten als Salvia’s, Cassia, Bacopa en Verbena Tapien.

Naar bijzondere planten is de laatste jaren steeds meer vraag, heeft Huub Verhaag kunnen constateren. Hij speelde daar in eerste instantie op in door bijzondere exemplaren als de lotus, de koraalstruik en de crotolaria aan het assortiment toe te voegen. “Daarmee krijgt de tuin een heel aparte sfeer.” Dat gebeurt ook met de tropische planten die sinds enkele jaren bij Bloemen- en plantenkwekerij Verhaag verkrijgbaar zijn. “We zijn er voorzichtig mee begonnen, maar merkten al vlug dat er veel belangstelling voor is. Vooral olijfbomen zijn heel populair. Dat is een mooie, sterke plant met fraaie grijze bladeren. We hebben hier exemplaren staan die tot 300 jaar oud zijn. Daarnaast is er veel vraag naar onder meer bananenplanten, palmbomen, sinasappelbomen en vijgenbomen. Bepaalde tropische planten verhuren we ook. Bijvoorbeeld bij een feest vormen ze mooi decoratiemateriaal.”

Verhaag denkt dat de interesse voor tropische planten diverse oorzaken heeft. “Allereerst kennen we eigenlijk geen strenge winters meer, en de meeste van deze planten kunnen sowieso vorst verdragen. Een goede verzorging blijft uiteraard noodzakelijk, daarover kunnen wij de mensen adviseren. Daarnaast is de tuin een verlengstuk van de woning geworden. Vanaf de jaren zeventig is er steeds meer aandacht voor het inrichten van de tuin. Tegenwoordig spelen de bladen en televisieprogramma’s daar eveneens een rol in. Mensen doen ideeën op en wij zorgen ervoor dat we een aanbod hebben waarmee ze die ideeën kunnen realiseren. Zodat de tuin iets eigens krijgt en plek wordt waar ze telkens weer van genieten.”

Bloemen- en plantenkwekerij Verhaag, Hoogstraat 17, Ell, 0495 – 55 12 43, www.verhaagbloemenplanten.homestead.com)

Dit stuk stond in mei 2007 in dagblad de Limburger